Pungi si plastic. Poluatoare sau nu?
Este foarte adevarat ca nicio punga plastic, asa cum o stim si o folosim cu totii, nu este biodegradabila, adica nu se dizolva in apa sau sub actiunea factorilor atmosferici. Dar acest lucru nu inseamna ca fabricantii de pungi si plastic trebuie sa-si puna lacat pe porti, dimpotriva.
O privire de ansamblu asupra categoriei de pungi si plastic
Tinand cont de amploarea noilor legi promulgate de Parlamentul European, pana in anul 2020, orice tip de pungi personalizate in format banana sau maieu vor ramane doar o amintire. Insa nu trebuie sa plangem de pe acum pentru ce se va intampla maine, atata timp cat nimic nu este batut in cuie.
Cu toate ca miliardele de pungi de unica folosinta sunt considerate, indiscutabil, mari poluatoare, cu sprijinul consumatorului de rand, acest lucru poate fi limitat. Cum? Doar reciclandu-le. In acest mod, tomberoanele, gropile de gunoi vor fi mai putin saturate cu pungi plastic, iar mediul inconjurator va fi in siguranta.
Sa fie plasticul atat de poluator dupa cum se spune? Dar sacosele din plastic?
Odata aruncate in natura, pungile din polietilena pot rezista intacte sute de ani, fara ca bacteriile sau intemperiile sa le degradeze. Insa daca este sa ne gandim la procedura de fabricare…
Mai exact, pentru producerea unei pungi plastic este necesara mai putina energie decat pentru fabricarea unui recipient din sticla sau a unei pungi din hartie, considerata si ecologica. Pe de alta parte, sacosele din polietilena HDPE sau LDPE, indiferent de grosimea foliei utilizate, sunt mai usoare decat orice alta tipologie de ambalaje.
Totodata, transportarea lor implica un consum mai mic de energie si de combustibil. Prin urmare, cu cat se consuma mai putina energie, se poate spune ca pungile din plastic personalizate si in general toate sacosele de unica folosinta, sunt si mai putin poluatoare.
Acestea fiind spuse, se pare ca problema variatelor pungi banana si pungi maieu nu se rezuma la faptul ca sunt mai poluatoare decat orice alt material ce sfarseste la gropile de gunoi. Problema este reprezentata de obiceiurile omului modern care, neglijand mediul inconjurator, lasa in urma sa mormane de ambalaje, pungi plastic si sticle rezistente la actiunea microorganismelor si a agentilor climatici care in mod normal contribuie la dezintegrarea lor naturala.